Mersin Bölge Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Ersin Akdoğan ve beraberindeki üç kişiye, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘zimmet’ suçlaması ile dava açıldı. İlk duruşması geçen hafta yapılan davada, Ersin Akdoğan (37) ile birlikte yargılanan kişiler ise yakın akrabaları. Akdoğan’ın eşi Fazilet Akdoğan (41), işçi emeklisi kayınpederi Abdullah Uysal (66) ile sekreteri Sultan Heçyılmaz (34) sanık listesinde. Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte 19 müteahhitlik firması ise, ‘suçtan zarar gören’ konumunda.
300 MİLYON EURO GELECEK
Artı Gerçek’in ulaştığı dosyaya göre, Ersin Akdoğan ve beraberindekiler, Mersin ve ilçelerine bağlı 126 köyde tarımsal sulama kanallarının inşa edileceğini açıkladı. Bu kişiler, yapılacak işler için Dünya Bankası’ndan 300 milyon Euro’luk ödenek çıktığını, yine AB hibe fonlarının da söz konusu işler için kullanılacağını ifade etti.
‘SİYASİ DESTEK ARKAMDA’ MESAJLARI
Mersin’de, Haziran 2018’de AK Parti’den milletvekili aday adayı olan Akdoğan, ifadelere göre, kendisi ile görüşmeye gelen birçok müteahhitte, güçlü bir siyasi desteğe sahip olduğunu söyledi. Bakan Süleyman Soylu ve Binali Yıldırım’ın yanı sıra eski bakanlar Lütfi Elvan, Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile yakın ilişki içinde olduğunu anlatan Akdoğan, bu kişilerle olan fotoğraflarını, müteahhitlere göstermeyi de ihmal etmedi.
‘CEVVAL İŞ ADAMI’ OLARAK TANITILDI
Ersin Akdoğan, sulama borularını döşeyecek firmalara “Ödeme ile ilgili hiçbir sıkıntı yok” dedi. Akdoğan’ın yanı sıra, aracı olarak devreye giren kimi kişiler de, komisyon almak için, sözleşme imzalanacak müteahhit arayışına girdi. Namı kısa sürede Mersin’in dışına yayılan Akdoğan ile görüşmek için, Adana, Maraş, Manisa, İzmir, Kocaeli, Afyon ve İstanbul gibi illerden çok sayıda firmanın sahibi bu kişinin ofisinin yolunu tuttu. Akdoğan, kimi firma sahibine de “Silifke bölgesinden sulama projeleri yapan siyasilerle tanışıklığı bulunan cevval bir iş adamı” sözleri ile tanıştırıldı.
NE HAKEDİŞ NE TEMİNATI ALABİLDİLER
Ersin Akdoğan, sözleşme imzaladığı her firmadan yüklü miktarlarda teminat aldı. Dosyada yer alan bilgilere göre Akdoğan 51 milyon 764 bin TL ve 2 milyon 624 bin dolar nakit paranın yanı sıra 66 milyon 468 bin liralık teminat çekini firmalardan aldı. Ancak, kimi firma işi tamamladığı halde ne hak edişini alabildi ne de verdiği teminatı. Bazı firmalar ise, sözleşme imzaladıktan sonra, Akdoğan’ın kendileri ile paylaştığı bilgilerin gerçeği yansıtmadığını öğrendi. Bu kişiler verdikleri para ve çeklerin iadesini istese de sonuç alamadı. Gerçek de kısa sürede ortaya çıktı. Ortada ne Dünya Bankası’ndan gelecek bir para, ne AB hibe fonu vardı. Bu ‘projelerden’ bakanlığın bir bilgisinin de olmadığı ortaya çıktı.
DÖRT KİŞİYE ‘DOLANDIRICILIK’ DAVASI
Dolandırıldıklarını fark eden çok sayıda firma soluğu savcılıklarda aldı. Savcılıklara yapılan suç duyuruları sonrası Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Geçen haziran ayında yapılan operasyon sonrası Akdoğan ve beraberindekiler gözaltına alındı. Akdoğan tutuklandı; diğer kişiler serbest kaldı. Soruşturma sonrası Ersin Akdoğan, Fazilet Akdoğan, Abdullah Uysal ile Sultan Heçyılmaz’a ‘nitelikli dolandırıcılık ve zimmet’ davası açıldı. İstenen ceza ise yüzer yılı aşıyor.
PARALAR KİŞİSEL HESAPLARDA
Sanıkların banka hesaplarının mercek altına alındığı bilirkişi ve MASAK raporlarında, bu kişiler arasında yüklü miktarda para transferinin olduğu anlaşıldı. Kooperatifte sekreter olarak çalışan Sultan Heçyılmaz’a, kooperatif hesabından 749 bin 124 lira aktarılırken, işçi emeklisi Abdullah Uysal’a 1 milyon 438 bin TL, Ersin Akdoğan’ın hesabına 550 bin TL, Fazilet Akdoğan’ın hesabına ise 31 bin 944 liralık bir para transferinin olduğu belirlendi.
KOOPERATİFLERİN İÇİ BOŞ
Soruşturma sürecinde Mersin Bölgesi Sulama Kooperatifleri Birliği ve Silifke ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne kayyum atandı. Kayyum heyetleri göreve başladıktan sonra, hesapları kontrol etmeye başladı. Banka hesaplarında 15-20 bin TL bulunan kooperatiflere yönelik çok sayıda icra takibinin olduğu anlaşıldı. Kooperatiflerin ise herhangi bir mal varlığının olmadığı anlaşıldı.
‘BAKAN TARAFINDAN GÖREVLENDİRDİM’
Silifke Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması geçen perşembe günü yapıldı. Tutuklu sanık Ersin Akdoğan, SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Akdoğan, yaptığı işlerin hukuka uygun olduğunu söyledi. Akdoğan, kimseyi de dolandırma amacının olmadığını vurguladı. Akdoğan soruşturma sürecindeki ifadesinde ise “126 köye sulama borusu sistemi kuracaktık. Bu iş için bizzat dönemin bakanı tarafından görevlendirildim” dedi. İşçi emeklisi Abdullah Uysal ise, yapılan işlemlerden haberinin olmadığını söyledi. Uysal, ifadesinde banka hesabının damadı Ersin Akdoğan tarafından kullanıldığını söyledi.
3,3 MİLYAR LİRALIK SÖZLEŞME
İddianameye göre 59 firma ile 3 milyar 301 milyon liralık sözleşme imzalandı. Sözleşme imzalanan her firmadan da yüklü teminat alındı. Zarar gören firmalar ile bu firmaların uğradıkları zarara ilişkin de ayrıntılı bilgi ise iddianamede yer aldı.
TOROSLAR’IN ZİRVESİ GÖZNE KALESİ’NDE, KLASİK MÜZİK RÜZGARI ESTİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.