Tanık Haber’den Hasan KÜÇÜK’ün haberi
Pandemi kısıtlamaları çerçevesinde sadece paket servis yapmalarına izin verilen balık ekmek satıcıları zor günler geçiriyor. Aylardır müşteri kabul etmeye hasret kalan balıkçı esnafının yüzü gülmüyor. Akdeniz ilçesine bağlı Çamlıbel Balıkçı Barınağı’nda 15 yıldır teknede balık ekmek satan Cihan Alıçlı, son yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılara bir de kısıtlamalar eklenince, sabit giderlerini bile karşılayamaz hale geldiklerini söyledi. Alıçlı, bu süreçte devletten de pek bir yardım görmediklerini anlatarak, “İş yok, güç yok, bol bol oturuyoruz. Birileri arar da paket servis yapabilir miyiz diye bekleyip duruyoruz. İşlerimiz çok düştü, borçlarımız ödemelerimiz çoğaldı, kredi kartlarımız kabardı” dedi.
“TEFECİLERİN ELİNE DÜŞENLER VAR”
Turizm bölgesinde oldukları için destek alamadıklarını ileri süren Alıçlı, “Bizi iş adamı gördükleri için küçük esnafa verilen desteklerden yararlanamadık. Geçen yıl 5 bin lira pandemi kredisi aldım, yüzde 85’ine devletimiz ‘kefilim’ demişti ama taksitleri ödeyemeyince her gün arıyorlar. Devletin gözünde balık tekneleri turizmci olarak görülüyor. Burada 15-16 tane balıkçı teknesi var. Çoğu iflas etti. Bizim teknede geçen yıl 8 kişi çalışıyordu, bu yıl iki kişi çalışıyoruz. Yüzde 80 düştü iş. Bekliyoruz, karar vericilerin ne zaman keyfi gelirse o zaman aç diyecek biz de müşteri alacağız, ayakta kalabilirsek. Kimse ödemelerini yapamıyor, çoğu tefecilerin eline düştü. Ben müşteriyi oturtacak masa bulamıyordum, ben her gün 2 bin liralık iş yapıyorsam 200 liralık iş yapmaya başladım. Ben elektriği kontörlü alıyorum. 250 liralık elektrik alıyorum kredi kartımla, 5 gün sonra elektrik bitiyor. Sürekli zam geliyor. 2 aydır teknemiz kapalı, su faturası geliyor 200-300 lira. Ya ben bulaşık bile yıkamıyorum” diyerek içinde bulundukları zor durumu özetledi.
TEK BİR KİŞİ YÜZÜNDEN CEZA YEDİ!
Geçtiğimiz gün bir müşteri yüzünden 5 bin liraya yakın para cezası yediğini de anlatan Alıçlı, şöyle devam etti: “Polis arkadaş durdu evrakını getir dedi, sadece bir kişi vardı, ihtar yok uyarı yok, ceza yazdı arkadaş. Geçen ki açılmada da insanları bezdirdiler, her gün uygulama yapıldı. Adam yemek yiyor geliyorlar kimliğine bakıyorlar, burada müşteriyi de bezdirdiler. Çoğu müşteri gelmez oldu. Zaten buraya gariban kesim geliyor. Vatandaşı burada bezdirdiler, her gün üç kere kimlik soruyorlar, bize de soruyorlar. Biz bu devletin vatandaşıyız terörist miyiz?”
“IŞIKLANDIRMAYA İHTİYAÇ VAR”
Balıkçı esnafı Alıçlı, ayrıca teknelerini bağladıkları barınağın çevre düzenlenmesini ve ışıklandırılmasını da istedi. Yerel yönetimlere çağrı yapan Alıçlı, “Buralar karanlık akşamları sıkıntı oluyor, ışık dahi yaptıramadık. Oturacak bank yok. Tekneye müşteri alamıyoruz bari vatandaş banka oturup yemeğini yesin. Şuraları biraz güzelleştiresinler başka bir şey istemiyorum. Esnafa biraz can suyu versinler, insanları biraz buraya çekelim. Burası şehir merkezi, çarşısının göbeğindeyiz ama insan girmiyor. Teknelerde çok dip dibe, ver araya 3-5 metre mesafe, zabıtaya söylüyorum ben ne yapayım diyor” ifadelerini kullandı.
“KREDİLERİMİZ ÖTELENSİN”
10 yıldır balık ekmek satıcılığı yapan Bilin Genç ise daha önce 2 teknede 33 kişinin çalıştığını ama bir yıldır bu sayıyı 4’e düşürdüklerini söyledi. Paket servisle ayakta kalmaya çalıştıklarına dikkat çeken Bilin, “İşlerimiz berbat, pandemiden önce işler zaten çok iç açıcı değildi pandemi daha da beter yaptı. Yıllar öncesinde burada lunapark varken güzel paralar kazanıyorduk. Her teknede 12-13 işçi çalışıyordu. Tabi iş düştükçe eleman sayısını düşürmek zorunda kaldık. Ayakta kalmaya çalışıyoruz ama böyle giderse zor. Üç ay bin liralık yardım aldım. Ama yetersiz geldi. Hepimizin kredileri var hepimiz bankalara borçluyuz, ödeme yapamayınca bankalar arıyor ya bir dur desinler buna. 6 öteleme yapılsın. Ya da iş yerlerimizi tam olarak açın biz kredilerimizi zaten öderiz” şeklinde konuştu.
“BURAYI BIRAKMAK İSTEMİYORUZ”
Çamlıbel Balıkçı Barınağı’na marina yapılması projesiyle ilgili de konuşan Genç, şunları söyledi: “Buraya marina yapılacağı ve biz balık ekmekçileri Atatürk Parkı’na götürecekleri söylendi. Atatürk Parkı’na gittiğimiz zaman liman ile iç içe olacağız. Bizi orayı koydukları zaman ertesi gün batarız biz. Zaten normalde de biz burada kışın çok kötü günler yaşıyoruz. Halatlarımız kopuyor, platformlarımız kırılıyor. Bu sene doluda brandam yırtıldı yaptıramıyorum. Hava şartlarından dolayı batma tehlikesi yaşıyoruz. Bunu biz Valiliğe de bildirdik, liman başkanının da haberi var, dedik bize küçük boğaza bir şey yapın. Yıllardır biz burada yaşam mücadelesi verirken yoğurdun ekşisini biz yiyip, kaymağını neden başkaları yiyecek? Biz burada duralım, su sporları yapılacak diyorlar, yatlar gelecek ne gereği var yatların? Zaten Mersin’de hali hazırda marina var yatlar oraya gitsin. Biz burada kalmak istiyoruz, gitmek istemiyoruz. Marina yaptığı zaman tamam güzel bir çalışma ama bizi neden dışarı atıyorsunuz? Biz esnafız. Marinanın içerisinde betonlaşmış şeyler var, bizde beton da yok, teknelerimiz ahşap. Suyun üstündeyiz.”
ESNAFA HİBE MÜJDESİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.